divendres, 7 de novembre del 2008

Moció usos Xarxa Natura 2000

Moció presentada pel Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Torà, per a incloure en l’ordre del dia de la propera sessió plenària d’aquest Ajuntament

MOCIÓ SOBRE LES ACTIVITATS PERMESES EN ELS ESPAIS INCLOSOS A LA XARXA NATURA-2000

Atès que el govern de la Generalitat va aprovar l’ACORD GOV/112/2006, de 5 de setembre, pel qual es designen zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i s'aprova la proposta de llocs d'importància comunitària (LIC) inclosos en la Xarxa Natura 2000.

Atès que en els annexos de l’esmentat acord l’espai anomenat Valls del Sió-Llobregós, designat amb el codi ES5130016, està inclòs per a formar part de la Xarxa Natura 2000 tant en la llista d'espais proposats com a llocs d'importància comunitària (LIC) com en la llista d'espais designats com a zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA).

Atès que l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós inclou una part de l’extrem sud del municipi de Torà, en concret la major part de la zona del terme municipal situada al marge esquerre del riu Llobregós.

Atès que amb l’esmentat acord va aprovar-se el document de directrius per a la gestió dels espais de la xarxa Natura 2000, tant de caire general per a tots els espais inclosos a la Xarxa Natura 2000, de caire general per a cadascuna de les diferents tipologies d’espais i les directrius específiques per a cadascun dels elements de conservació prioritària de cadascuna de les diferents tipologies d’espais.

Atès que en el cas de l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós es destaca com un dels elements a conservar la vegetació gipsícola ibèrica (Gypsophiletalia).

Atès que els hàbitats amb vegetació gipsícola ibèrica (Gypsophiletalia) es consideren objectius de conservació prioritaris en els espais de Plana agrícola.

Atès que, malgrat l’esmentat en els dos punts anteriors, l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós no està inclòs en la tipologia d’espais de la Plana agrícola sinó que ho està en la d’espais del Prepirineu.

Atès que l’existència elements considerats de conservació prioritària han condicionat de forma més restrictiva algunes de les directrius aplicades a cada tipologia d’espai. En el cas concret de les àrees amb presència de matollars guixencs s’indica que s'aplicaran mesures reguladores de l’activitat ramadera extensiva, i s’hi prohibiran la “recol•lecció”de llenya i les activitats esportives.

Atès que en els espais inclosos en la Xarxa Natura 2000 poden autoritzar-se activitats extractives però que, segons recull el mateix annex, “en les noves activitats extractives, i les ampliacions de les existents, s’evitaran causar perjudici a la integritat dels espais de la xarxa Natura 2000 tenint en compte els hàbitats i espècies que són objectius de conservació de cada espai”.

Atès que la direcció General d’Energia i Mines, del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, va admetre, amb data 14 de maig de 2007, una sol•licitud presentada per l’empresa Knauf GmbH Espanya, de “permís d’investigació minera per a recurs de la secció c) guix, de 28 quadrícules mineres, anomenat “Solibernats”, número 10213, del Registre miner de Catalunya, els terrenys dels quals es troben situats en els termes municipals de Torà, Ivorra i Castellfollit de Riubregós”.

Atès que la majoria d’aquestes 28 quadrícules mineres, i entre elles la totalitat de les corresponents al terme municipal de Torà, estan incloses a l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós de la Xarxa Natura 2000.

Atès que l’extracció de guix podria entrar en contradicció amb els objectius de conservació prioritària de la vegetació gipsícola

I atès que l’ajuntament de Torà ha manifestat en més d’una ocasió la voluntat de preservar, en general, el variat patrimoni natural del municipi i, més concretament, de protegir i revaloritzar els paisatges de secà, com es va posar de manifest durant la presentació a Vallferosa, el 6 de maig d’aquest any, de l'”Estudi de valoració dels Paisatges de l'Interior Eixut de Catalunya”, elaborat per la Consultoria Ambiental Estudi Ramon Folch per a la Fundació Territori i Paisatge.

Proposem que l’Ajuntament de Torà adopti els següents ACORDS

1. Sol•licitar al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya informació sobre quines activitats agrícoles i ramaderes estan permeses i quines no ho estan en l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós de la Xarxa Natura 2000, adjuntant el text íntegre de la present moció.

2. Sol•licitar a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya informació sobre quines activitats mineres estan permeses i quines no ho estan en l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós de la Xarxa Natura 2000, adjuntant el text íntegre de la present moció.

3. Sol•licitar al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya informació sobre quines activitats estan permeses i quines no ho estan en l’espai ES5130016 Valls del Sió-Llobregós de la Xarxa Natura 2000, adjuntant el text íntegre de la present moció.

4. Reafirmar la voluntat de l’Ajuntament de Torà de preservar el medi natural del nostre municipi

El Portaveu de la CUP

Josep A. Vilalta

Nota: trobareu més informació sobre els espais inclosos en la Xarxa Natura 2000 a la pàgina https://www.gencat.net/diari/4735/06265050.htm

1 comentari:

  1. Hola;
    Gràcies pel comentari.
    Els diners d’Amèrica van arribar a tot arreu, això justifica el creixement econòmic en aquell període.
    El bon Serni, com el seu company Martí, ens els van portar de l’altre costat dels Pirineus. Aleshores però, no n’hi havia de francesos, com tampoc d’espanyols.
    Això del NACIONALISME en majúscula és molt tardà, el nacionalisme en minúscula és inherent a la condició humana. Conclusió : els NACIONALISTES, espanyols, francesos, ... no son humans. Això explica l’extermini dels jueus, i l’intent constant de fer-nos desaparèixer.
    Ah; en el comentaris no surt l’email. coneixercatalunya@gmail.com

    ResponElimina